test

Algemeen

Met hoeveel kinderen slapen ze op een slaapkamer? Er slapen maximaal 4 kinderen bij elkaar op één kamer. Jongens bij jongens en meisjes bij meisjes. Ook zoveel mogelijk rekeninghoudend met leeftijden.

Hoe zit het met een mobiel/smartphone, mag die mee? We kunnen begrijpen dat u graag uw kind wilt kunnen bereiken, als zeilschool hebben we dit liever niet in verband met heimwee en dergelijke. Voor u als ouder zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op diverse nummers. De kinderen kunnen bij ons altijd even naar huis bellen als dit nodig is.

Hoe oud moet je zijn voor optimist/valk/pico/surf/zwaardboot? Als richtlijn kun u uitgaan van 7 jaar voor de optimist, 10 voor de pico en 12 voor de zwaardboot, surfen en valk. Bedenk wel dat dit richtlijnen zijn. Er zijn veel factoren die van invloed kunnen zijn. Heeft u twijfels, neem dan contact met ons op.

Vanaf welke leeftijd kunnen de kinderen meedoen? De richtlijn die wij aanhouden is ongeveer 7 jaar. Er zijn echter kinderen die met 6 jaar fysiek al sterk genoeg zijn en er zijn ook kinderen die met 9 jaar er nog niet aan toe zijn. Kortom, u kunt dit als ouder vaak het beste zelf inschatten. Twijfelt u, neem dan contact op.

Hoe laat kan ik de kinderen ophalen aan het einde van de dag? Het middagprogramma is klaar om 17.00 uur. De ouders van de zogeheten ‘’extern – plus’’ kinderen krijgen aan het begin van de week een lijstje mee met de eindtijden per dag. Dit is afhankelijk van de avondactiviteit

Hoe groot zijn de groepen? Maximaal kunnen we intern 40 kinderen plaatsen. Extern zo'n 40 a 45. De lesgroepjes zijn rond de 20-25 per discipline. Per 4-6 kinderen (afhankelijk van het soort cursus) is er één instructeur. Tezamen met de leiding op de wal zijn er in de drukste weken zo'n 25 medewerkers aanwezig.

Moeten ze ook een theorieboek hebben? Alleen de vergevorderde cursisten voor surfen, Valk en zwaardbootzeilen. De boeken zijn eventueel te koop bij de Zeilschool.

Verzorging en veiligheid

Drinken de kinderen genoeg tussendoor? Er wordt, naast de maaltijden, ruimschoots limonade en thee uitgedeeld. Ook aan boord, tijdens de lessen, worden flesjes water meegenomen. De instructeurs zien er, zeker met warm weer, op toe dat de kinderen daadwerkelijk voldoende vocht krijgen.

Smeert de Zeilschool de kinderen ook in met zonnebrand? Zeker, de kinderen in de jeugdzeilklassen worden hier ook mee geholpen. Verder zorgen de instructeurs ervoor dat er goed gesmeerd wordt. De instructeurs nemen ook zonnebrandcrème mee.

Hoe is de kwaliteit van het zwemwater? Het water wordt in het hoogseizoen 2 keer per week en in het voor- en naseizoen 1 keer per week gecontroleerd door de provincie. Wij worden, indien nodig, op de hoogte gesteld als de kwaliteit onvoldoende is om in te zwemmen.

Worden de kinderen ook ’s avonds beziggehouden? Elke avond is er een activiteit. Dit varieert van een bosspel tot een speurtocht met een kampvuur. Op vrijdagavond is er de bonte avond.

Slapen de kinderen wel voldoende?Onze bedtijden worden als streng ervaren. We gaan er hierbij vanuit dat er na het naar bed gaan nog wat tijd moet zijn om te kletsen in de kamer. Er zijn tussen 21.00 uur en 08.00 uur 2 instructeurs aanwezig om ervoor te zorgen dat het op tijd stil is en dat er geslapen wordt.

Hoe zit het met de veiligheid? Veiligheid is voor ons het allerbelangrijkste. De hele opzet van de zeilschool en de structuur van de instructeuropleiding is erop gericht dat de veiligheid zoveel mogelijk gewaarborgd is en blijft. Garanderen kan je de veiligheid nooit, maar onze inzet maakt dat het risico niet groter is dan thuis.

Wordt er gevaren bij slecht weer? Regen is voor ons geen probleem. We varen niet uit als de wind te sterk is of er onweer (te verwachten) is. Op de zeilschool wordt het weer zeer nauwlettend in de gaten gehouden. Middels vlag en lichtsignalen geven we aan instructeurs op het water aan hoe te handelen.

Hoeveel begeleiding is er? Afhankelijk van het soort les is er per 4-6 kinderen één instructeur. Daarnaast zijn er nog instructeurcoaches aanwezig, een hoofdinstructeur en zijn er 2 dames/heren in de keuken werkzaam. De eigenaar van de zeilschool is vrijwel altijd aanwezig.

Dragen de kinderen een zwemvest? De optimisten, pico’s zwaardboters en valken dragen altijd een zwemvest tijdens de lesuren. De surfers dragen geen zwemvest, maar vrijwel altijd een wetsuit.

Op het terrein is een paviljoen, mogen de kinderen hiernaartoe? In principe niet. Alleen de oudere cursisten mogen in overleg naar het paviljoen. Vanzelfsprekend mogen kinderen hier overdag naartoe om een ijsje te kopen, maar dat moeten ze wel eerst aan hun instructeur melden.

Mijn kind heeft een ziekte/probleem/allergie…. Hoe gaat de zeilschool hiermee om? Als zeilschool kunnen we vrijwel altijd rekening houden met dergelijke zaken en hierop inspelen, als we maar voldoende informatie hebben over het probleem. Uiteraard gaan wij hier discreet mee om. Het is echter wel zo dat er grenzen zijn aan ons kunnen en aan de verantwoordelijkheid die wij kunnen en willen dragen. Als ouder kunt u zelf het beste inschatten wat u redelijkerwijs wel of niet van ons mag verwachten.

Hoe zit het met dieetwensen? Over het algemeen zijn dieetwensen geen probleem. Als u duidelijk doorgeeft wat het dieet inhoudt, dan houden wij hier rekening mee. Voor vegetariërs bereiden wij de maaltijden met vleesvervangende producten.

Niveau, diploma’s én CWO

Krijgen de kinderen een diploma aan het einde van de week? Als CWO locatie zijn we min of meer verplicht een diploma uit te reiken aan kinderen die het betreffende niveau gehaald hebben. Is het niveau nog niet helemaal bereikt, dan krijgen ze een vorderingsstaat. Op zichzelf is een diploma of vorderingsstaat natuurlijk een mooie afsluiting van een zeilweek, maar we zien nog te vaak dat kinderen een hele leuke week slecht eindigen door verdriet van het niet halen van een diploma. Dit vinden wij enorm jammer.

Zijn de instructeurs gediplomeerd? Alle instructeurs die lesgeven beschikken over een CWO – instructeurdiploma. Daarnaast voorziet onze instructeuropleiding in zaken als basis EHBO, didactiek, en omgaan met kinderen. Instructeurs worden gestimuleerd om door te blijven leren en hogere diploma's te halen. Er zijn in de lesweken ook altijd coaches aanwezig om dit laatste te ondersteunen.

Is een vorderingsstaat van vorig jaar nog geldig? Het praktijkdeel van de vorderingsstaat is alleen geldig in het jaar waarin het is afgetekend. De theorie is 18 maanden geldig. Ofschoon een "oude" vorderingenstaat dus niet meer gebruikt kan worden, gaan we in de lessen wel uit van het niveau van het individuele kind.

Als een kind zijn diploma 2 heeft gehaald in de optimist, en hij gaat naar de pico, gaat hij/zij dan voor diploma 2 of 3? Wij gaan er vanuit dat het overstappen naar een ander type boot betekend dat je een stapje terug doet in het niveau. Dus in dit voorbeeld start het kind met de opleiding voor niveau 2 ipv 3.

Wat mee te nemen

Hoeveel zakgeld hebben de kinderen nodig? Dit is moeilijk aan te geven, waar is geld voor nodig? De kinderen kunnen op de zeilschool snoep en frisdrank kopen. Daarvoor hebben we consumptiekaartjes te koop van €3,00. In sommige weken gaan we op woensdagavond naar de Oud Drentse Markt in Zuidlaren, ook hier kunnen de kinderen iets te eten/drinken kopen.

Moeten we zelf voor een zwemvest zorgen? Nee hoor, ook zwemvesten zijn op de zeilschool aanwezig. Zwemvesten in alle gewichtsoorten. Dit geldt overigens ook voor surfpakken.

Wat moeten de kinderen aan slaapspullen meenemen? Een slaapzak, een kussensloop en een onderlaken. Mocht uw kind last hebben van bedplassen, geeft u dit dan aan ons door. Wij zorgen voor een extra waterdicht onderlaken. Wij gaan hier discreet mee om, dus andere kinderen hoeven dit niet te merken.

Moeten de kinderen ook een surfpak meenemen? Nee hoor, de zeilschool beschikt over voldoende moderne surfpakken in verschillende maten. Wel dienen de zeilers een oude sportbroek over dit pak te dragen om deze te beschermen. Verder is het verstandig om een paar oude sportschoenen mee te nemen.

Is een ‘’fietsregenpak’’ voldoende voor in de boot? Op zich wel. Een goede tip hierbij is om een handdoek in de lengte door te knippen en deze als sjaal te gebruiken. Lekker warm, en er loopt geen water in de nek. Een fleece sjaal raden we af.

Welke kleding is het beste voor zeilen/surfen? Vooral makkelijk zittende kleding dat nat mag worden. Niet te ruimzittend. Een goed regenpak (zie boven) en sportschoenen met een lichte zool of speciale zeillaarzen (geen kaplaarzen!!!). De kinderen die een surfpak van de zeilschool dragen dienen een oud sportbroekje (oid) erover te dragen. Belangrijk is ook het meenemen van een petje tegen de zon.